• Slide 3

  Kälviän musiikkileiri

  Kohtalona Käläviä – Kälviän musiikkileiri järjestetään yhteistyössä Keski-Pohjanmaan konservatorion kanssa.

 • Slide 1

  Kälviän musiikkileiri

  Kohtalona Käläviä – Kälviän musiikkileiri järjestetään yhteistyössä Keski-Pohjanmaan konservatorion kanssa.

 • Slide 2

  Kälviän musiikkileiri

  Kohtalona Käläviä – Kälviän musiikkileiri järjestetään yhteistyössä Keski-Pohjanmaan konservatorion kanssa.

Viulun opettajat

Petri Aarnio
viulu

Petri Aarnio aloitti opintonsa Itä- Helsingin musiikkiopistossa Géza Szilvayn johdolla, minkä jälkeen hän siirtyi Sibelius- Akatemiaan Lajos Garamin oppilaaksi.Hän jatkoi opintojaan Dorothy DeLayn ja Joel Smirnoffin opastuksella New Yorkissa Juilliard Schoolissa, jossa hän suoritti diplomi- tutkinnon. Suomeen palattuaan Aarnio hoiti Kansallisoopperan orkesterin II- konserttimestarin sijaisuutta. Hän on toiminut myös Avanti!n sekä Suomalaisen kamariorkesterin konserttimestarina.

Nykyään Petri Aarnio toimii Radion Sinfoniaorkesterin ensimmäisenä konserttimestarina. Uusi Helsinki- kvartetin jäsenenä hän on ollut vuodesta 1990 lähtien, I- viulistina syksystä 2000 alkaen. Aarnio soittaa myös pianotrio Ad Libitumin viulistina yhdessä sellisti Erkki Lahesmaan ja pianisti Naoko Shibayama- Aarnion kanssa. Hän on esiintynyt sekä kamarimuusikkona että solistina kotimaan lisäksi eri puolilla Eurooppaa, Yhdysvalloissa, Etelä- Amerikassa, Afrikassa, Kiinassa ja Japanissa. Hän on tehnyt opetustyötä vuodesta 1997 lähtien Sibelius- Akatemiassa, ja Tampereen Konservatoriossa.

Yvonne Frye
viulu

Saksalainen muusikko Yvonne Frye on opiskellut viulunsoittoa mm. Münsterin musiikkikorkeakoulussa, jossa hän suoritti diplomin viulupedagogiikassa opettajinaan Helge Slaatto ja John Lambos. Fryen tärkein opettaja oli professori Helfried Fister jatko-opinnoissa Kärtner Landeskonservatoriumissa Klagenfurtissa Itävallassa.

Opintojen jälkeen Yvonne Frye toimi viulunsoiton opettajan virassa kahdessa musiikkikoulussa Saksassa. Lisäksi hän esiintyi aktiivisesti kamarimuusikkona ja free-lance viulistina mm. Detmolder Kammerorchesterissa.

Vuonna 1996 hän tapasi Géza ja Csaba Szilvayn. Heidän kehittämän Colourstrings-metodin inspiroimana Yvonne Frye alkoi käyttää metodia omassa opetustyössään ja yhä enemmän omistautumaan opetustyölle ja viulupedagogialle.

Vuodesta 2007 Yvonne Frye on opettanut Itä-Helsingin musiikkiopistossa, jossa hän toimii viulunsoiton lehtorina, sekä Helsingin Lapsijousien kapellimestarina. Vuodesta 2009 hän on opettanut viulupedagogiikkaa Sibelius-Akatemiassa.

Pidettynä luennoitsijana hän vierailee säännöllisesti ympäri maailmaa. Hän on opettanut ja luennoinut seminaareissa ja koulutuksissa mm. seuraavissa paikoissa: ESTA Saksa, ESTA Itävalta, Bundesakademie Trossingen Saksa, Hochschule für Musik Hans Eisler Berlin, Indiana University Bloomington Yhdysvallat, Yehudi Menuhin School Lontoo, Chile, Etelä-Afrikka, Australia, Nepal, Ranska, Puola, Espanja, Kreikka, Sveitsi ja Tanska.

Yvonne Frye opettaa myös kamarimusiikkia nuorille muusikoille ja antaa mestarikursseja nuorille viulisteille ympäri maailman

Jaana Haanterä
viulu

jaana_haanterä lev6cm

Jaana Haanterä syntyi 21.2.1960 Porissa. Hän suoritti Sibelius-Akatemian viuludiplomin 1981 Tuomas Haapasen johdolla. Viuluopintojaan hän jatkoi Moskovan konservatoriossa Igor Bezrodnyin oppilaana 1981-83 ja yksityisesti Yhdysvalloissa Indiana Universityssä 1985-86. Hän opiskeli myös kamarimusiikkia Amadeus-kvartetin johdolla Kölnin musiikkikorkeakoulussa. Haanterä on työskennellyt konserttimestarina mm. Helsingin, Espoon ja Tampereen kaupunginorkestereissa ja on Suomalaisen kamariorkesterin perustajajäsen. Hän on opettanut mm. Sibelius-Akatemiassa sekä Turun ja Keski-Pohjanmaan Konservatorioissa. Syksyllä 2013 Jaana Haanterä aloitti viulunsoiton lehtorina Tampereen Konservatoriossa.

Kapellimestariopintoja Jaana Haanterä on suorittanut Sibelius-Akatemiassa, professori Jorma Panulan lisäksi mm. Janos Fürstin, Moshe Atzmonin, James DePreistin ja Ilja Musinin johdolla. Kapellimestaridiplominsa hän suoritti vuonna 1991 erinomaisin arvosanoin; diplomitutkinnossa hän johti Jyväskylän kaupunginorkesteria Suolahti-salissa. Hän on vieraillut mm. Ukrainan radion sinfoniaorkesterin, Tampere Filharmonian, Lahden, Jyväskylän, Joensuun, Porin ja Vaasan kaupunginorkestereiden sekä Kokkolan orkesterin ja Lapin kamariorkesterin johtajana. 1998-2000 hän toimi Savonlinnan orkesterin taiteellisena johtajana. Hän on johtanut myös kamariorkesteri Tampere Chamberia usean vuoden ajan. Vuodesta 2007 hän on johtanut Pyynikki-festivaalin orkesteria, joka on sittemmin ottanut nimekseen Pyynikki Festival Orchestra.

Jaana Haanterä johti vuonna 2003 Tampere Filharmonian ja In Time-yhtyeen Astor Piazzollan musiikkia sisältävän levytyksen. Vuonna 2004 Jaana Haanterä johti Jouni Kaipaisen säveltämän lasten musiikkinäytelmän Hämäränmaassa kamariversion kantaesityksen Porvoon Suvisoitossa ja vuonna 2005 Tampereen Teatterikesässä. Vuonna 2010 hän johti saman teoksen orkesteriversion Porin Oopperassa.

Jaakko Ilves
viulu

jaakko_ilves lev6cm

Sibelius-Akatemian viulumusiikin lehtori.

Silva Koskela
viulu

silva_koskela

Tampereen Konservatorion viulunsoiton lehtori Silva Koskela on opetustoimensa ohessa myös aktiivinen kamarimuusikko. Tempera-kvartetin viulistina Silva on konsertoinut kotimaan (mm. Kuhmon kamarimusiikki, Helsingin juhlaviikot, Naantalin ja Turun musiikkijuhlat) lisäksi useimmissa Euroopan maissa, Yhdysvalloissa, Japanissa ja Yhdistyneissä Arabiemiirikunnissa. Kvartetti on levyttänyt Sibeliuksen koko jousikvartettotuotannon (BIS) ja Nordgrenin viimeiset jousikvartetot (Alba).

Solistitehtäviä Silvalla on ollut Lapin Kamariorkesterin, Tampereen Konservatorion Kamariorkesterin ja PIRAMK:in puhaltajien kanssa.

Silva aloitti viulunsoitonopintonsa Keski-Pohjanmaan musiikkiopistossa Juha Kankaan johdolla. Tärkeä opettaja on ollut myös Anatoli Melnikov. Silva on opiskellut Sibelius-Akatemiassa (Musiikin maisteri 2002), Royal College of Music’issa, Lontoossa (MMus in Chamber Music Studies 2000), Utrechtin musiikkikorkeakoulussa ja Edsbergin musiikkikoulussa. Barokkiviulun soittoa Silva on opiskellut Kreeta-Maria Kentalan johdolla.

Päivyt Meller
viulu

Viulutaiteilija Päivyt Meller s. 1963 (os. Rajamäki) toimi Radion Sinfoniaorkesterin 3. konserttimestarina vuosina 1988-1990. Päivyt Meller on nykyisin Sibelius-Akatemian viulumusiikin lehtori ja on kuulunut Sibelius-Akatemian opettajakuntaan vuodesta 1990 lähtien.

Päivyt Meller esiintyi ensi kerran orkesterin solistina 5-vuotiaana. Hänen viuluopintonsa alkoivat Oulussa Tatjana Pogozevan ja Pertti Sutisen ohjauksessa. Päivyt Meller muutti Helsinkiin jatkaen opintojansa Sibelius-Akatemiassa Yoshiko Arai-Kimasen ja Anja Ignatiuksen johdolla. Viisitoistavuotiaana hän suoritti viulunsoiton diplomitutkinnon. Opinnot jatkuivat Yhdysvalloissa Josef Gingoldin oppilaana (Indianan yliopisto: 1979-1983) ja Hollannissa Victor Libermanin johdolla (1983-1986). International Menuhin Music Academyn stipendiaattina Päivyt Meller oli Sveitsissä 1986-7. Kahdesti hänet on palkittu Kuopion viulukilpailun finalistina, v 1977 Kuopion kaupungin erikoispalkinto, v 1990 4.sija.

Päivyt Meller on esiintynyt useita kertoja Radion Sinfoniaorkesterin sekä useiden muiden suomalaisten orkestereitten solistina mm. Leif Segerstamin, Jukka-Pekka Sarasteen ja Jorma Panulan toimiessa kapellimestareina. Camerata Lysy –kamariorkesterin Suomen – vierailulla vuonna 1990 hän esiintyi yhdessä Yehudi Menuhinin kanssa heidän solistinaan. Omien oppilaidensa kanssa perustamansa kamariorkesterin Camerata Caprice solistina ja kapellimestarina ovat esiintyneet mm. Pinchas Zukerman, Alexander Rudin, Eduard Schmieder ja Mikhail Kopelman. Omin konsertein ja kamarimuusikkona Päivyt Meller on esiintynyt laajasti koti- ja ulkomailla.

Päivyt Meller on ollut taiteilijana Kuhmon Kamarimusiikkijuhlilla sekä toiminut Raudaskylän kansainvälisten mestarikurssien taiteellisena johtajana. Hän on opettanut ja esiintynyt useilla festivaaleilla ulkomailla (mm. Summit Music Festival, New York, USA; Manhattan in the Mountains, NY, USA; Keshet Eilon, Israel; Burgos International, Spain; Bled Festival, Slovenia) sekä pitänyt viulunsoiton mestarikursseja useissa ulkomaisissa kouluissa (mm. Jerusalem Academy of Music, Hong Kong University, Vienna Hochschule, Utrechts Concervatorium, Rimski-Korsakov College of Music, St. Petersburg, ja USA:ssa seuraavissa kouluissa: Eastman School of Music, Rochester; Temple University, Philadelphia; Meadows School of Music, Dallas; Indiana University; Cleveland Institute of Music; Manhattan School of Music.)

Päivyt Meller oli avainhenkilönä ja asiantuntijana mukana Sibelius-Akatemian lanseeratessa kansainvälistä etäopetustoimintaa käyntiin. Hän toimii vieläkin etäopetuksen vastuuopettajana.

Päivyt Meller soittaa Nicola Gaglianon valmistamaa viulua vuodelta 1777. Viulun omistaa Stala Oy.

Jari Valo
viulun mestarikurssi

Jari Valo (s.1961) aloitti viulunsoiton 5-vuotiaana pikkupelimannina kotikylänsä Kaustisen perinteikkäässä ympäristössä. Keski-Pohjanmaan musiikkiopistossa aloitetut opinnot Juha Kankaan ja Mauno Järvelän johdolla jatkuivat 1978 Sibelius-Akatemiassa Ari Angervon opissa aina diplomitutkintoon asti 1982. Menestyksekkään ensikonsertin Valo soitti Helsingissä 1983. Kuopion viulukilpailun hän voitti kaksi vuotta myöhemmin. Jari Valo toimi Keski-Pohjanmaan kamariorkesterin konserttimestarina sen perustamisesta lähtien vuoteen 1994, jolloin hän aloitti Radion sinfoniaorkesterin vuorottelevana 1. konserttimestarina.

Valo työskentelee päätyönsä ohella solistina, pedagogina ja kamarimuusikkona sekä kotimaassa että ulkomailla. Hän on tehnyt lukuisia radionauhoituksia ja levyttänyt mm. Jean Sibeliuksen, Pehr Henrik Nordgrenin ja Anders Eliassonin viulu- ja kamarimusiikkia. Jari Valon instrumentti on Testore 1764. Kaustisen Kamarimusiikkiviikon taiteellisena johtajana Jari Valo toimi 2003–06.

Ahti Valtonen
viulu, jousiorkesteri, kamarimusiikki

Ahti Valtonen 1

Käpylän musiikkiopisto

 

Share